Factori terapeutici

Factori terapeutici

Staţiunea balneoclimaterică Ocna Sibiului a devenit renumită şi este din ce în ce mai mult solicitată, dato­rită- factorilor terapeutici naturali pe care îi oferă:

-  apele sărate de mare concentraţie ale lacurilor

-  nămolul sapropelic uşor mineralizat;

-  topoclimatul sedativ de dealuri.

Apele sărate ale lacurilor helioterme. Din cele 14 lacuri sărate existente, şapte se folosesc în cura externă pentru băile reci din sezonul estival, cu efecte favora­bile datorită salinităţii ridicate a apei şi caracterului ei helioterm, chiar de la începutul sezonului cald.

Lacurile cu apă minerală clorurosodică hipertonă au o mare concentraţie în săruri: clorură de natriu, săruri de magneziu, calciu, potasiu, brom, iod etc. Ele se află, fiecare, într-o cantitate mică, dar toate la un loc au un rol terapeutic important.

Caracterul helioterm al lacurilor (predominant la La­cul fără Fund) este dat de stratificaţia salinităţii apei în sensul creşterii acesteia de la suprafaţă spre profun­zime, pînă la obţinerea saturaţiei. Astfel, sub un strat de 1,5 m de apă puţin concentrată şi mai rece (provenită din precipitaţii), urmează, pînă la 2,5 m, un strat de apă caldă, a cărei temperatură depinde de intensita­tea razelor solare. Astfel, sunt influenţate favorabil tulburările cir­culatorii venoase la nivelul membrelor inferioare, scia­tica cronică sau afecţiunile ginecologice. Apa minerală clorurosodică de la Ocna Sibiului, utilizată sub formă de băi, are asupra organismului efecte termice, mecanice, chimice şi biologice.

Nămolul sapropelic - Nămolul sapropelic fosil, uneori cu caracter de şlic mineralizat, s-a format prin depunerea în lacuri a unor cantităţi apreciabile de marne şi argile, care s-au amestecat cu resturi organice. Este folosit în scopuri terapeutice în stare divizată şi în amestec cu apa.

Cura de aer pe plaja amenajată a lacurilor şi cura de teren în aer liber, împreună cu helioterapia conferă organismului o acţiune de cruţare sedativă, constituie un factor terapeutic în tratamentul afecţiunilor reumatismale şi ginecologice, precum şi un factor de călire a organismului.

loader-image
Ocna Sibiului, RO
12:58, iunie 17, 2024
temperature icon 26°C
câțiva nori
Humidity 42 %
Pressure 1016 mb
Wind 11 mph
Wind Gust: 0 mph
Visibility: 0 km
Sunrise: 04:32
Sunset: 20:16

 

Portal destinat promovării turistice
înscrie-ți afacerea acum